top of page
  • Obrázek autoraPavel

Restaurace Spojka Karlín


Kolik že tady máte těch kytek? To jsou všechny živé? 

Atmosféru restaurace podtrhuje nepřehlédnutelné množství květin, přesně jich aktuálně je 402! A ano, všechny jsou živé. Dodala nám je firma Hænke, jejíž motto s námi hluboce souzní. Connecting plants and people. With a twist. Firmu Haenke, možná spíše projekt s přesahem, založil francouz Julien Antih, který se inspiroval dílem slavného českého botanika, výzkumníka a objevitele Tadeáše Haenkeho. 

A jak je zaléváte? Kdo se vám o ně stará?

Na začátku stála bláhová myšlenka, že o květiny se budeme starat sami. Měli jsme v plánu zavlažovací systém, který by dokázal zalévat alespoň polovinu všech rostlin. Poměrně brzy jsme však zjistili, že naše zkušenosti z pěstování pár květin v domácích podmínkách nestačí. Ve Spojce máme na desítku druhů, které mají každá své specifické potřeby zalévání, hnojení a péče.

A tak jsme si do týmu našli dalšího člena, zahradníka Pavla. Vlastně on si našel nás! Hned v prvních týdnech po otevření šel párkrát kolem nás a jednou už mu to nedalo, napsal nám, zda chceme pomoct. Zaujal ho náš přes 180 let starý olivovník, který potřeboval trošku zachránit. A za to moc děkujeme! Věděli jste, například, že olivovník má být venku a snese teplotu až -12 stupňů Celsia?

Pavel se u nás zastaví každou neděli cca na 4 hodiny, za které stihne všechny květiny zalít a ošetřit. Pavel je člověk s pestrou škálou aktivit, je klavírista, malíř, bývalý včelař a prostě člověk z vesnice se vztahem k přírodě i umění. Tak jsme mu s důvěrou přenechali také vázičky na stolech, plní je podle nálady a ročního období. Říká, že: “Tvoří tak aby design vyzařoval půvab” a my nemůžeme jinak, než souhlasit!

Podívejte se na tvorbu Zahradníka z Palmovky.








89 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page